Hrvatski radio

Radio Rijeka

15:36 / 10.02.2014.

Autor: Biserka Belić

Hrvatski odvjetnici skuplji od britanskih i austrijskih

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Žrtvama nasilja u Hrvatskoj odvjetnici su nedostupni. Jedina smo europska zemlja u kojoj cijene formira Odvjetnička komora bez nadzora države, pa su odvjetničke usluge deset puta skuplje nego u Austriji ili Velikoj Britaniji, gdje cijenu određuje dogovor među strankama.

Siromašni i bogati nisu jednaki pred zakonom, naglasila je na današnjoj konferenciji za novinare Antonija Pintar, predsjednica riječkog Centra za participaciju žena u društvenom životu, u kojem žene žrtve nasilja mogu dobiti besplatnu pravnu pomoć. Dodala je kako prosječni Hrvat mora raditi 10 sati da bi platio jedan odvjetnikov sat.

Osim što je skupa, pravda je često i neučinkovita. Svjedoči to i primjer zlostavljane majke troje djece kojoj je suprug zlostavljač protuzakonito oduzeo djecu. Ona je morala preseliti u sigurnu kuću, ostala je bez doma i prihoda te, na kraju, i bez vlastite djece. Priču donosi Biserka Belić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.