Hrvatski radio

Radio Rijeka

Hrvatski olimpijski dan: kako izabrati pravi sport i živjeti zdravo

10.09.2014.

14:08

Autor: Saša Vuksan, Nenad Lučić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Predstavljanjem "Vodiča za upis u sportske klubove" i "Zdravstvenog vodiča za mlade sportaše", u riječkoj Gradskoj vijećnici danas je obilježen Hrvatski olimpijski dan. Kiša je omela planove i otkazana su sva događanja na otvorenom, osim podizanja olimpijske zastave.

U Delnicama se Hrvatski olimpijski dan obilježava s dvije manifestacije. U gradskoj Ledenoj dvorani će, s početkom u 13 sati, revijalnu nogometnu utakmicu odigrati mješovite muško-ženske ekipe Goranskog sportskog centra i gradske uprave. Dvorana Doma sportova u Delnicama će i ove godine biti mjesto, a 17 sati termin održavanja rekreativnih sportskih natjecanja te nadmetanja u igrama spretnosti koje tradicionalno organizira Društvo sportske rekreacije Parejda. 

Vodič za upis u sportske klubove detaljno opisuje koji sport odabrati s obzirom na dob i interes djeteta, i to već od četvrte godine života. Sedmo izdanje vodiča besplatno je dostupno kao tiskano te elektroničko izdanje na internetu, a u pripremi je i mobilna aplikacija.

Zdravstveni vodič za mlade sportaše detaljan je priručnik za ispravno treniranje, izbor sportske opreme i higijenu. Opisana su i temeljna pravila zdravog života.

Dan ne smije početi stresno, valja obaviti vježbe istezanja i zagrijavanja, a zatim doručkovati, kaže jedan od autora, fizioterapeut Branimir Maričević. Spavati treba osam do deset sati, bez buke i na temperaturi od 18 do 20 stupnjeva.

Riječki sportaši nadaju se da će Rijeka uskoro dobiti i specijaliziranu sportsku ambulantu. Jutros je Nenad Gračan, riječki olimpijac ih Los Angelesa 1984. Na Korzu podigao olimpijsku zastavu, ali je najavljeni bogati sportski program na otvorenom otkazan zbog kiše.

Jučer je ispred Centra Zamet otkrivena ploča s imenima riječkih osvajača olimpijskih medalja. "To je lijepa gesta Grada Rijeke i hvala im što su ideju riječkih olimpijaca proveli u djelo", rekao je predsjednik Kluba riječkih olimpijaca Aramis Naglić.

Hrvatski olimpijski dan u Rijeci je pratio Saša Vuksan:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.