Hrvatski radio

Radio Rijeka

Humanitarna prodaja smreka na Ljetnoj pozornici

16.12.2014.

08:08

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na Ljetnoj pozornici u Opatiji, danas od 11 sati prodavat će se smreke posječene na napuštenim travnjacima Gorskog kotara, a sav prihod namijenjen je Socijalnoj samoposluzi ''Kruh sv. Elizabete'' u Rijeci.

Humanitarno-ekološka akcija prodaje smreka na opatijskoj Ljetnoj pozornici u organizaciji Javne ustanove ''Priroda'', polako postaje tradicija.

Prethodnih godina Ustanova je u suradnji s Primorsko-goranskom županijom i Hrvatskim šumama provodila akciju prodaje smreka posječenih na području creta Trstenik – jedinog staništa ombotrofnog creta na području Republike Hrvatske. Sječa smreka bila je samo jedna od mjera revitalizacije i očuvanja cretnih staništa koje kontinuirano provode.

Ove godine smreke su posječene na poluprirodnim travnjacima Gorskog kotara kojima zbog odlaska stanovništva te napuštanja tradicionalnih oblika stočarstva i poljoprivrede prijeti zarastanje, a time i gubitak brojnih biljnih i životinjskih vrsta koje na njima žive. Poluprirodni travnjaci najčešće su livade košanice i pašnjaci koji su nastali djelovanjem čovjeka, prave su male oaze biološke raznolikosti, a sada zarastaju šumskom vegetacijom. Gubitak travnjačkih staništa ujedno znači i gubitak brojnih vrsta kukaca poput leptira, opnokrilaca, mrežokrilaca, kornjaša, pauka, te raznih vrsta cvijeća i drugih biljaka.

Sav prihod od prodaje goranskih smreka namijenjen je za pomoć radu riječke Socijalne samoposluge koja će nastojati uljepšati blagdane socijalno najugroženijoj skupini stanovnika.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.