Hrvatski radio

Radio Rijeka

Iljkić: Manjine se ne trebaju bojati referenduma

02.04.2014.

19:48

Autor: Lea Domijan Fišter

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Pripadnici nacionalnih manjina u Hrvatskoj sva će svoja prava i dalje ostvarivati i nemaju se čega bojati, poručili su u Rijeci predstavnici Stožera za obranu hrvatskoga Vukovara govoreći o takozvanom referendumu o ćirilici.

Predstavnici Stožera za obranu hrvatskoga Vukovara održali su u Rijeci konferenciju za novinare na kojoj je njihov povjerenik za pravna i temeljna pitanja Vlado Iljkić govorio o referendumu što ga pogrešno nazivaju referendumom o ćirilici. Riječ je, kaže, o usklađivanju hrvatskog zakona s onima u razvijenim državama Europske unije. Manjinama je poručio da se ovoga referenduma ne trebaju bojati jer će svoja prava u Hrvatskoj moći ostvarivati kao i do sada.

Mijenja se jedan parametar koji je već bio u ustavnom zakonu RH i nikada nije proglašen diskriminatornim. I dalje će svoja prava manjine moći ostvariti na tri načina: temeljem Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, temeljem lokalnih statuta gdje lokalna zajednica može uvesti ravnopravnu uporabu jezika i pisma, a treći način su bilateralni sporazumi po principu reciprociteta, koliko daš toliko dobiješ, rekao je Iljkić u Rijeci.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.