Hrvatski radio

Radio Rijeka

Ima li kapetana na "Galebu"?

23.07.2014.

18:35

Autor: Boris Kanazir

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Vlasnik Titove jahte "Galeb" već je sedam godina Grad Rijeka. U sedam godina - blizu sedam milijuna utrošenih kuna. Ove jeseni nešto bi se s "Galebom" trebalo promijeniti jer ga Grad daje u koncesiju.

Brod Galeb vezan je u Porto Barošu - sušačkom dijelu riječke luke. Zaštićeni je spomenik kulture i u vlasništvu Grada Rijeke od 2008. godine. Sredinom rujna kreće potraga za koncesionarom koji će se o Galebu brinuti sljedećih trideset godina. Svi poslovi oko Galeba vrlo su složeni jer je pod nadzorom konzervatora i na njega se odnose svi strogi brodarski propisi.

  "Galeb" (Foto: Goran Kovačić/PIXSELL)  

Vrijednost tridesetogodišnje koncesije je između 10 i 15 milijuna eura, a procjenjuje se da bi ulaganje trebalo iznositi oko pet milijuna eura. Ukupna je površina paluba tri tisuće četvornih metara, a na 500 četvornih metara površine Galeba mora se urediti memorijalni muzej. Na ostalim dijelovima, koncesionar smije ponuditi smještajne i ugostiteljske djelatnosti, rekreacijski te konferencijski prostor.

Pod zaštitom konzervatora su komandni most, strojarnica i memorijalni dio unutrašnjosti Galeba. Do sada je Grad Rijeka u njega utrošio 6,6 milijuna kuna. Tim novcem brod je kupljen, plaćeno je dokovanje i nužni popravci, tegljenje, vez u luci, osiguranje... Vjerovali ili ne - Galeb mora imati i kapetana i posadu, ipak se radi o brodu.

O prošlosti, sadašnjosti i, ponajviše, o budućnosti broda Galeb, govorio je u emisiji Tris pročelnik gradskog odjela za kulturu Ivan Šarar. U programu Radio Rijeke ugostio ga je Saša Vuksan:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.