Hrvatski radio

Radio Rijeka

14:16 / 28.02.2014.

Autor: Vesna Korić

Ina i Bechtel o koking postrojenju u Urinju

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nakon što je Ina dugo najavljivala ulaganja u modernizaciju rafinerija, to bi se moglo početi i ostvarivati. S američkim Bechtelom potpisali su ugovor o izradi baznog dizajna za postrojenje za obradu teških ostataka u Rafineriji nafte Rijeka.

Današnji događaj znači tek početak projektiranja koking postrojenja za obradu teških ostataka nafte u Ininoj rafineriji nafte Rijeka u Urinju. Tehnologija koja bi se koristila priznata je zbog odličnih ekoloških i ekonomskih pokazatelja na ekološki osjetljivim lokacijama, kao što je i Rijeka.

Velika odluka o gradnji cijeloga pogona mogla bi se donijeto do kraja ove godine, najavio je predsjednik uprave Ine Zoltan AldottIz Bechtela uvjeravaju da tehnologija koja se planira ugraditi u riječkoj rafineriji ima dokazane pozitivne rezultate i u tehnološkom smislu i po pitanju zaštite okoliša.

Nije samo riječ o naprednoj tehnologiji, već o tehnologiji s kojom su iskustva izvrsna, od SAD-a do Njemačke i koja ima iznimno visoke standarde po pitanju zaštite okoliša, rekao je predsjednik Bechtela Dan OlsenTemeljni projekt Amerikanci bi trebali završiti do kraja ljeta. 

Nakon toga očekuje očekuje se natječaj za detaljno projektiranje i gradnju postrojenja procijenjene vrijednosti nekoliko stotina milijuna dolara. Za izgradnju koking postrojenja trebat će tri godine. U cijelosti će ga financirati Ina, bez obzira na ishod pregovora s MOL-om.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.