Hrvatski radio

Radio Rijeka

Inicijativa za jednaka prava hrvatskih radnika u Italiji

18.12.2014.

12:57

Autor: Ivica Vrkić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Međuregionalno sindikalno vijeće iz talijanske regije Furlanija Julijska Krajina, Veneto i jugozapadne Hrvatske pokreće inicijativu kojom želi olakšati mobilnost oko 10 tisuća hrvatskih radnika koji svakodnevno odlaze na rad preko granice.

Italija hrvatskim radnicima ne priznaje socijalne benefite na koje imaju pravo svi ostali radnici, a diskriminacije ima i na području oprezivanja te radnih prava. Incijativu će Međuregionalno sindikalno vijeće uputiti vladama Italije i Hrvatske te lokalnim samoupravama, uz zahtjev da se od 30. lipnja 2015. trajno ukinu mjere ograničavanja zapošljavanja radnika iz Hrvatske u Italiji.

Kako objašnjava dopredsjednik Sindikalnog vijeća Slobodan Kapor, već se više puta upozoravalo da bi Hrvatska i Italija trebale sporazumom definirati što je prekogranični radnik te tako izbjeći dvostruko oporezivanje i omogućiti radnicima prava koja im pripadaju. Očekujemo da će vlade uvažiti našu inicijativu, kaže Kapor:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.