Hrvatski radio

Radio Rijeka

Istraživanje naftnog jadranskog podzemlja, kad će - ne zna se

05.11.2014.

14:05

Autor: Jelena Butković

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Kojih se šest tvrtki prijavilo na završeni natječaj za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na Jadranu javnosti nije poznato. Struka dodaje da se to još dugo neće znati jer tek slijede pregovori s potencijalnim tvrtkama.

Ima li i koliko nafte na Jadranu, pitanje je kojim se struka bavi već nekoliko desetljeća. Politika je odlučila to podrobnije istražiti - raspisan je javni natječaj na koji se javilo šest tvrtki koje bi istraživale i eksploatirale ugljikovodike na petnaest mjesta na Jadranu. No, to se neće tako brzo dogoditi, kaže profesor Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta Igor Dekanić, jer tek slijede pregovori s mogućim kandidatima.

Što će biti s projektom LNG terminala na Krku također je neizvjesno, premda je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak objavio da je Europska komisija odobrila 4,9 bespovratnih milijuna kuna za izradu tehničke dokumentacije i modela financiranja. Naša javnost teško prihvaća oba projekta i uvijek u njima vidi opasnost, a nikad razvojne projekte, kazao je Dekanić. 

Iako cijena nafte na svjetskom tržištu pada, nafta i plin su i dalje unosan posao, pa su tako INA i talijanski Edison nedavno 60 km od Pule postavili u more platformu ''Izabela'' od koje se očekuje 280 milijuna kubika plina godišnje. Hrvatska nema straha da će ostati bez plina, rekao je Dekanić, a što se tiče mogućnosti da Hrvatska otkupi INA-u, profesor je decidiran: ''Kako MOL odluči tako će i biti.'' S profesorom Dekanićem razgovarala je Jelena Butković:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.