Hrvatski radio

Radio Rijeka

Istraživanje Rječine radi njezine zaštite

04.02.2014.

15:32

Autor: Olga Mandić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Do Uskrsa će dvadesetak stručnjaka različitih područja istraživati kanjon Rječine, a rezultate če objediniti u Zelenom planu Općine Jelenje - budućem temelju zaštite prirodnih resursa i održivog razvoja gospodarstva u vodozaštitnom području.

Ovo je primjer proaktivnoga djelovanja jer je posljedice katastrofe puno teže sanirati, rekao je predsjednik udruge Eko Kvarner Vjeran Piršić. Podsjetio je na poplavu koja je prije stotinjak godina, zbog geološkog poremećaja u kanjonu Rječine, pogodila Rijeku.

Područje Rječine ima status vodozaštitnoga područja, ali sustavno istraživanje prirodnih staništa nikada nije provedeno, pa je niz biljnih i životinjskih vrsta ugroženo, upozorio je Piršić. 

Najavljena je i tribina Kako zaštititi Rječinu, koja će se u subotu 8. veljače održati u Domu kulture u Dražicama, kao i izložba fotografija ptica čija su staništa uz Rječinu, autora Andreja Radalja. Javlja Olga Mandić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.