Hrvatski radio

Radio Rijeka

Istražni zatvor osumnjičenome za ratni zločin u Velikoj Kladuši

05.02.2014.

18:21

Autor: Hina / B. Kanazir

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Jednomjesečni istražni zatvor određen je 56-godišnjem državljaninu Hrvatske te Bosne i Hercegovine kojeg se tereti za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u Velikoj Kladuši 1994. godine, nakon što je priveden i ispitan u riječkom Županijskom državnom odvjetništvu.

Odvjetništvo nije objavilo niti inicijale osumnjičenika, a prema pisanju medija, to je Ćazim Behrić. Tereti ga se da je kao upravitelj sabirnoga logora Drmaljevo od 11. lipnja do 13. kolovoza 1994. u Velikoj Kladuši, za vrijeme trajanja samoproglašene autonomne pokrajine Zapadna Bosna, počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva. Smještao je civile obaju spolova i različite dobi, uključujući i djecu, u iste, neprimjerene prostorije, prisiljavajući ih da žive u nedljudskim uvjetnima. Često ih je izvrgavao psihičkom i fizičkom nasilju te je više logoraša bilo i ozlijeđeno. 

Odluku o provođenju istrage donijelo je Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci nakon prvog ispitivanja osumnjičenika i to temeljem kaznene prijave Policijske uprave primorsko-goranske. Sutkinja Ksenija Zorc odredila je 56-godišnjaku jednomjesečno zadržavanje u istražnom zatvoru zbog posebno teških okolnosti pod kojima je kažnjivo djelo počinjeno, sprječavanja mogućnosti bijega te utjecaja na svjedoke.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.