Hrvatski radio

Radio Rijeka

Iza svakog uspješnog učitelja stoje - učenici

03.10.2014.

16:05

Autor: G. Fabijanić Jelović / J. Butković / T. Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Svaki dan rade i žive s djecom, trude se pomoći im da budu bolji ljudi – oni su učitelji i svoj dan obilježit će 5. listopada. Svjetski dan učitelja obilježava se s ciljem da se pripadnike te profesije izvuče iz poluanonimnosti. Uz taj dan upravo to čine Grad Rijeka i Primorsko-goranska županija.

Rad učitelja i nastavnika treba prepoznati i cijeniti kao jedan od najvažnijih za ukupan razvoj društva. Svjetski dan učitelja treba mobilizirati podršku javnosti nastavnicima, naglašava važnost profesije ali i obrazovnog proseca čiji su nositelji. UNESCO je proglasio Svjetski dan učitelja 1994. godine u spomen na 5. listopada 1966. kada je potpisana Preporuka o statusu učitelja.

Obrazovna internacionala, svjetska federacija sindikata stručnjaka u obrazovanju sa sjedištem u Bruxellesu, čvrsto vjeruje da Svjetski dan učitelja treba biti međunarodno priznat i obilježavati se u cijelom svijetu, a sada se to čini u stotinjak zemalja.

  Riječki netom umirovljeni učitelji (Foto: Grad Rijeka)

U povodu Svjetskog dana učitelja riječki gradonačelnik Vojko Obersnel i pročelnica Odjela za odgoj i školstvo Sanda Sušanj primili su, u četvrtak 2. listopada, 37 učitelja i odgajatelja koji su ove jeseni otišli u zasluženu mirovinu. Uz zahvalnicu, gradonačelnik je umirovljenim učiteljima darovao knjige Kako čitati grad Radmile Matejčić.

Osnovna škola Čavle iz Čavli, te Dolac i Eugen Kumičić iz Rijeke najbolje su odgojno-obrazovne ustanove Primorsko-goranske županije u protekloj školskoj godini. Na svečanosti što ju je za učitelje priredila Županija u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja bila je Jelena Butković. Poslušajte što je zabilježila, a možete čuti i kako o radnom vijeku govori riječka umirovljena profesorica kemije iz OŠ Brajda Maja Kovačević:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.