Hrvatski radio

Radio Rijeka

Izbirljiva lisica

24.09.2014.

23:11

Autor: Branka Malnar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Nacionalnom parku Risnjak u Crnom lugu imaju novu ljubimicu - mladu lisicu . Ime još nije dobila - zasad je samo „Risnjačka lisica“.

Za razliku od već udomaćenoga crnoluškog medvjeda, koji hranu pronalazi u smeću, lisica je izbirljivog ukusa i preferira restoransku ponudu.

Već mjesec dana svaku večer dolazi na terasu restorana pansiona Nacionalnog parka Risnjak.

„Došla sam vidjeti  lisicu“, kažem konobarici.

„Samo sjednite na terasu, budite mirni i doći će“, kaže ona.

Za susjednim stolom, gost iz Austrije poprilično glasno vodi dugi telefonski razgovor. Hm, možda zbog njega večeras neće doći? Možda se boji? Pijuckajući čaj, već sam prihvatila i tu mogućnost.

No odjednom osjetim da me netko gleda. Uz stolicu, stajala je gospođica Lisica. Nikad dosad nisam imala tako bliski susret s tom, ipak divljom, životinjom. Naravno - treba to ovjekovječiti. Počnem fotkati, a ona, izgleda već naviknuta na foto-sessione, mirno pozira. Ustanem da je uslikam iz nekoga drugog kuta... kad vidi ti nje... skoči na stolicu i prednjim se šapicama nasloni na stol.  „Samo čaj :( " Vjerojatno razočarana ponudom, okrene glavu, mirno siđe, još jednom obiđe terasu i nestane u mraku.

„Risnjačka lisica“ djeluje nevjerojatno pitomo i simpatično. Je li njeno ponašanje uobičajeno za lisice? Zar joj strah od ljudi nije urođen?

Prof. Zdravko Janicki sa Zavoda za biologiju, patologiju i uzgoj divljači Veterinarskog fakulteta u Zagrebu kaže da su na zavodu u ovo doba godine obasuti pozivima sa sličnim pitanjima.

„To je uobičajena sezonska pojava migracije mladih lisica. One napuštaju roditeljske jazbine i moraju osvojiti novi teritorij. Kako se radi o mladim lisicama koje namaju iskustva, onda se znade štošta toga događati“, rekao je prof. Janicki.

Što još? Poslušajte prof. Zdravka Janickog:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.