Hrvatski radio

Radio Rijeka

15:02 / 30.12.2014.

Autor: Saša Vuksan, Boris Kanazir

Izbjegavajte odlaske u planine, poručuje riječki GSS

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Protekloga je vikenda, zbog snijega što je padao u gotovo cijeloj Hrvatskoj, i riječka stanica HGSS-a imala nekoliko intervencija. Neke od njih mogle su se izbjeći da su se građani ponašali odgovorno i u skladu s vremenskim uvjetima.

U svega 20 minuta u nedjeljno jutro, riječki gorski spasioci imali su čak tri akcije spašavanja. U Donjim Jugima u Viškovu spašavali su ozlijeđenog psa, u Veloj Učki osobu s prijelomom noge, a na cesti između Kamenjaka i Platka izletnike koji su automobilima zaglavili u snijegu.

Tajnik riječke stanice Hrvatske gorske službe spašavanja Danijel Frleta stoga preporučuje građanima da slobodno posjećuju uređena skijališta, prateći informacije o prohodnosti cesta. Odlaske u planine u ledenim uvjetima trebalo bi izbjegavati, a ako baš morate u planine, kaže Frleta, svakako obavijestite rodbinu i prijatelje kamo idete.

Brojne opasnosti prijete u planinama, pogotovo zimi. Svakako treba imati dovoljno slojeva odjeće na sebi, kao i rezervnu odjeću kako biste se utoplili ako se smočite. Poslušajte savjete Danijela Frlete iz HGSS-a:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.