Hrvatski radio

Radio Rijeka

Izgradnja Zagrebačke obale strateški projekt Vlade RH

22.05.2014.

15:33

Autor: Olga Mandić / T. Petrović Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Od pet strateških projekata Republike Hrvatske, tri su planirana u Primorsko- goranskoj županiji. Osim već usvojenih LNG terminala u Omišlju i proširenja piste Zračnog pristaništa Mali Lošinj, Vlada je na današnjoj sjednici stratešku važnost dala i projektu Lučke uprave Rijeka o izgradnji kontejnerskog terminala na Zagrebačkoj obali.

Projekt izgradnje Zagrebačke obale trebao je ići u paketu s ostalima na prošlotjednoj sjednici Vlade, kada su strateškim projektima, osim spomenutih, proglašeni i izgradnja Plomina CRegionalnog centra za gospodarenje otpadom Piškornica - ali je na traženje potpredsjednika Branka Grčića odluka odgođena za danas, kako bi dobio punu potporu tijela državne uprave za provedbu. 

Zašto taj projekt ima stratešku važnost, obrazložio je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, rekavši da će protok velike količine roba koristiti usluge špedicije, carine, željeznice, autoceste, osiguranja, a tijekom izgradnje terminala predviđeno je zapošljavanje oko 1500 ljudi te 310 novih radnih mjesta.

Gradnja terminala planirana je u dvije faze. Prva faza uključuje izgradnju pristaništa u dužini od 400 metara, druga faza produženje do ukupne dužine pristaništa od 680 metara, čime bi se, kaže Vrdoljak, ostvarili kapaciteti od 600 tisuća tona. Vrijednost ukupnih troškova projekta je 1,6 milijardi kuna.

Gradit će se cesta D-403 kako bi se terminal najkraćim putem spojio na riječku zaobilaznicu i spriječio promet kontejnerima kroz centar grada, a financirat će se kombinirano iz EU fondova i europskih banaka. Izgradit će se i potrebna željeznička infrastruktura i rekonstruirati ranžirni kolodvor u Rijeci putem zajma Svjetske banke, fondova EU i europskih banaka.

Riječ je o značajnom dijelu projekta Rijeka Gateway kojeg od 2003. godine sufinancira Svjetska banka. Svi projekti vezani za razvoj i modernizaciju lučkoga bazena trebali su biti dovršeni još 2009. godine, ali nisu zbog niza okolnosti. Dovršenje novoga kontejnerskog terminala planirano je za 2017. godinu. Javlja Olga Mandić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.