Hrvatski radio

Radio Rijeka

Izložba taktilnih slikovnica: čitajte dodirom!

03.12.2014.

18:40

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Dječjem odjelu "Stribor" Gradske knjižnice Rijeka otvorena je izložba taktilnih slikovnica za slijepu i slabovidnu djecu - pregršt znalački izrađenih taktilnih slikovnica i zanimljiva priča o tome kako nastaju. Ovo je prva izložba takve vrste u Rijeci.

Izložba taktilnih slikovnica za slijepu i slabovidnu djecu predstavlja specifične slikovnice o kojima se inače zna vrlo malo. Izložene slikovnice dolaze iz različitih država, s različitih krajeva svijeta, a međusobno se razlikuju po tehnikama izrade. Susjedne zemlje koje su svojim izlošcima zastupljene na ovoj izložbi su Slovenija, Srbija i Italija.

Iako naslov izložbe govori o taktilnim slikovnicama, bit će predstavljene i neke koje nisu namijenjene prvenstveno toj populaciji, ali su pogodne za rad sa slabovidnom, a zatim i sa slijepom djecom. One su vrijedne jer omogućavaju upotrebu istog materijala u radu sa svakim djetetom, pa tako i s onim koje ima oštećenje vida.

Autorice teksta i izložbe su defektologica – rehabilitatorica Javorka Milković te rehabilitatorica i bibliotekarica Tanja Šupe, specijalistice za ranu intervenciju u edukacijskoj rehabilitaciji, djelatnice Odjela za djecu s oštećenjem vida i Knjižnice za djecu s oštećenjem vida u Osnovnoj školi Pećine.

Izložba ostaje u prostoru Dječjeg odjela Stribor do 1. ožujka sljedeće godine i može se razgledati u radno vrijeme knjižnice. Vrtićke grupe i razredna odjeljenja moći će razgledati izložbu uz prethodnu najavu dolaska. Izložbu je predstavila Tanja Šupe: 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.