Hrvatski radio

Radio Rijeka

Jadranski župani zajedno protiv mogućeg gubitka prihoda

18.12.2014.

13:29

Autor: HINA

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Jadranski župani, uz podršku Hrvatske zajednice županija, uputili su danas Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture primjedbe na prijedlog Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama, jer bi novim zakonom jadranske županije izgubile do 40 milijuna kuna prihoda.

Novim prijedlogom zakona, što bi se početkom iduće godine trebao naći u Saboru, predviđa se da županije i dalje upravljaju pomorskim dobrom, no dio dosadašnjih sredstava bi se preusmjerio u državni proračun, priopćila je Hrvatska zajednice županija. Time bi jadranske županije izgubile i do 40 milijuna kuna prihoda, jer od dosadašnjih 33 posto prihoda od koncesija županiji ostaje 20 posto, uz daljnju obvezu sanacije pomorskog dobra, a 100 posto od naknada za korištenje pomorskog dobra, oko 20 milijuna kuna, u cijelosti odlazi u državni proračun.

Primjerice, bez sredstava od koncesije Primorsko-goranska županija ostaje bez 5 milijuna kuna, Istarska županija 2,5 milijuna kuna, Zadarska 2,2 milijuna kuna, Šibensko-kninska 1,7 milijuna kuna, Splitsko-dalmatinska 3 milijuna kuna, te Dubrovačko-neretvanska 2,6 milijuna kuna.

Budući da dosadašnji model upravljanja daje dobre rezultate, predstavnicima jadranskih županija je neprihvatljivo da prihodi od pomorskog dobra nisu više u nadležnosti lokalnih jedinica na čijem se području pomorsko dobro nalazi. Novi prijedlog je lošiji od prethodnog, na kojeg smo također imali brojne primjedbe, jer se radi o neopravdanom razvlašćivanju županija, rekao je dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić

''Županije su kvalitetno upravljale i štitile pomorsko dobro, vodeći računa o lokalnim interesima, a svaka županija imala je jedinstvenu politiku na cijelom području pomorskog dobra'', istaknuo je šibensko-kninski župan Goran Pauk. On ne vidi smisla u centralizaciji sredstava od pomorskog dobra u državni proračun, jer sredstva treba rasporediti tamo gdje su nastala, na području županije. Rušenje sustava koji funkcionira za sve je jadranske županije neprihvatljivo, poručuje Pauk.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.