Hrvatski radio

Radio Rijeka

Jaka kiša izazvala poplave i prometne probleme

15.10.2014.

14:13

Autor: Nenad Lučić, Josip Krmpotić, T. Petrović Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Enormno velike količine kiše praćene grmljavinom izazvale su jutros brojne probleme na riječkom području, posebice u Gorskome kotaru. Na području Delnica palo je 159 litara kiše, u Crnom Lugu 75, na Kukuljanovu 73, u Rijeci 59 - a rekorder je Hreljin s čak 191 litrom kiše!

Vremenska se situacija prijepodne postupno normalizirala. Zbog iznimno kišovitog vremena i otežanog funkcioniranja sustava odvodnje, na području Delnica i Lokvi poplavilo je po desetak stambenih i poslovnih prostora te neke lokalne prometnica, a nešto manje takvih problema bilo je u Mrkoplju i Ravnoj Gori. U Delnicama je jutros bio otežan pristup cestom prema prigradskom naselju Lučice. Zbog izlijevanja Dobre, zatvorena je lokalna cesta Moravice - Tići - Vrbovsko.

Zbog zamućenja izazvanog obilnom kišom, na području Vele i Male Učke do daljnjega se preporučuje prokuhavanje vode za piće. Na području Kupe i Dobre uvedene su mjere redovite obrane od poplava. UPDATE 16.10. - Tijekom noći su ukinute mjere obrane od poplava, a jutros je prestala vrijediti i preporuka o prokuhavanju vode za piće na Veloj i Maloj Učki.

Osim na goranskom području, vatrogasci su najviše posla imali na području Bakarca, gdje se preko dijela Jadranske magistrale izlilo more i poplavilo dio kuća. U Kraljevici su ispumpavali dječji vrtić i dio podruma. U Bakru je pak poplavljena dvorana tamošnje Pomorske škole, inače sanirana prošle godine u studenome.

Vatrogasci i komunalci intervenirali su i na području Krasice, Praputnjaka i Hreljina, gdje je u posljednja 24 sata izmjerena rekordna količina od 191 litre kiše po četvornome metru. Prema podacima Pomorskoga meteorološkog centra u Splitu, u Rijeci je u protekla 24 sata palo 59 litara kiše po četvornome metru, u Crnom Lugu 75, Kukuljanovu 73, Pargu i Omišlju 44, Pazinu 28, Ogulinu 21, Poreču 8, Senju 7 Rabu 1, a manje od 1 litre kiše po četvornome metru palo je na Zavižanu, u Puli i Gospiću.

Glavnina oborina očekuje se danas prijepodne, no sve do kraja dana mogući su jaki pljuskovi i grmljavinsko nevrijeme. Oblačno vrijeme s puno manje kiše zadržat će se sve do vikenda. Meteorolozi razvedravanje najavljuju u noći s petka na subotu, nakon čega slijedi suh i sunčan vikend uz laganu buru.

O situaciji u gradu i okolici sredinom dana, javlja Josip Krmpotić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.