Hrvatski radio

Radio Rijeka

Janaf će graditi podmorski naftovod između Krka i kopna

24.09.2014.

16:05

Autor: Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Jadranski naftovod nastavlja s ulaganjima, tako da će početi graditi podmorski naftovod otok Krk - kopno, a u pripremi je i projekt nove dogradnje Terminala Omišalj.

Janaf je profitabilna tvrtka koja će još bolje iskoristiti geostrateški položaj zemlje, a on postaje važniji zbog ukrajinske krize, istaknuto je u povodu 40. obljetnice postojanja tvrtke. Velika ulaganja omogućila Janafu diverzifikaciju poslovanja pa trenutno 40 posto prihoda ostvaruje skladištenjem, što je važno u svjetlu pada potražnje i smanjene rafinerijske prerade.

Janaf je i značajan izvoznik koji 67 posto prihoda ostvaruje na stranim tržištima, kaže predsjednik Uprave Dragan Kovačević, ističući da Janaf ostvaruje godišnju dobit između 70 i 100 milijuna kuna, što je sjajan rezultat za tvrtku s nešto manje od 400 zaposlenih.

Osnovan 1974. godine, Janaf je danas dioničko društvo u pretežnom državnom vlasništvu koje upravlja naftovodnim sustavom projektiranim i izgrađenim od 1974. do 1979. godine za domaće i inozemne korisnike. Uz transport nafte, značajne djelatnosti Janafa su skladištenje nafte i naftnih derivata te prekrcaj tekućih tereta.

Sustav Janafa izgrađen je kao međunarodni sustav transporta nafte od Luke i Terminala Omišalj do domaćih i inozemnih rafinerija u istočnoj i središnjoj Europi. Projektirani kapacitet cjevovoda iznosi 34 milijuna tona nafte godišnje.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.