Hrvatski radio

Radio Rijeka

Jednoglasno prihvaćena Deklaracija o gospodarenju otpadom PGŽ

27.11.2014.

21:04

Autor: HINA

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Primorsko-goranska Županijska skupština jednoglasno je prihvatila Deklaraciju o gospodarenju otpadom po kojoj se gospodarenje komunalnim otpadom u Županiji treba provoditi na ekološkim načelima utemeljenima na pet R-načela: redizajnirati proizvod, reducirati uporabu, rabiti ponovno, reciklirati i razgraditi.

U Deklaraciji stoji da ekološki utemeljeno gospodarenje otpadom u Županiji mora uvažavati načela zaštite okoliša: oprez, održivost i zaštitu resursa, uzimajući u obzir ukupno djelovanje na ljudsko zdravlje, okoliš i gospodarstvo.

Podrazumijeva se odbacivanje svih opcija i postupaka spaljivanja otpada u sklopu Županijskog centra za gospodarenjen otpadom Marišćina te tehnologija koje rezultiraju nepovratnim gubitkom iskoristivih sirovina i dodatno onečišćuju okoliš toksičnim spojevima opasnim za zdravlje. Sustav gospodarenja otpadom treba se temeljiti na potpunoj primjeni ekološkog načela odvojenog prikupljanja otpada te na opredijeljenosti za ponovnu uporabu sekundarnih sirovina primjenom prikladnih postupaka prerade i recikliranja.

U Deklaraciji se, među ostalim, navodi da su jedinice lokalne samouprave dužne na svom području osigurati uvjete i poticati na odvojeno prikupljanje otpada.

Također se navodi da ekološki utemeljeno gospodarenje otpadom u Županiji podrazumijeva odvojeno prikupljanje biootpada i mulja radi kompostiranja, digestije ili energetske oporabe, kao ekološki prihvatljivih postupaka kojima se omogućuje najviša razina zaštite okoliša.

Deklaracija o gospodarenju otpadom na području Primorsko-goranske županije donesena je na prvome hrvatskom "Zero Waste" simpoziju, koji je održan u svibnju ove godine u Rijeci. Prijedlog deklaracije koju je danas razmatrala Županijska skupština temelji se na toj deklaraciji, ali su prihvaćeni amandmani kojima je ona izmijenjena i usklađena s valjanim županijskim dokumentima i novim Zakonom o održivom gospodarenju otpadom.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.