Hrvatski radio

Radio Rijeka

Jezero Križ potok riješilo bi pitku vodu za Gorane

19.10.2014.

09:29

Autor: Nenad Lučić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Godinama najavljivanom izgradnjom jezera Križ potok u općini Lokve, trebalo bi se riješiti pitanje izvorišta kvalitetne pitke vode za budući regionalni vodovod Gorskog kotara.

Stanovnici Lokava su se o projektu budućeg jezera prošle godine imali priliku izjasniti na  referendumu,  a iako je izostao natpolovičan odaziv birača, lokalna vlast i dalje pozorno prati što se događa oko pripreme izgradnje buduće akumulacije. 

Zasad je teško reći i procjenjivati kada će točno započeti  opsežniji radovi na lokaciji budućeg jezera, no prema informacijama kojima raspolaže načelnik Općine Lokve Toni Štimac, Hrvatskim vodama su odobrena sredstva za kreditiranje tog projekta, dobili su jamstvo Vlade za dio kredita, pa se načelnik nada kako će Lokve uskoro postati veliko gradilište.

Kratkoročno, gradilište bi povećalo prihod od naplate komunalnog doprinosa, a korist bi imali i oni koji bi građevinarima mogli ponuditi smještaj, očekuje načelnik Štimac. Od dugoročnih planova, prema projektu bi se trebala izgraditi punionica vode i zaposliti ljudi. 

Bude li interesa, pitke vode za prodaju sasvim sigurno neće nedostajati jer planirani kapacitet budućeg jezera višestruko će nadilaziti trenutačne potrebe potrošača u Gorskom kotaru. Javlja Nenad Lučić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.