Hrvatski radio

Radio Rijeka

Još jedna kineska delegacija u posjetu Rijeci

24.03.2014.

16:34

Autor: Olga Mandić / T. Petrović Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zainteresirani smo za transport kineskih roba preko riječke luke za europsko tržište, organizirane dolaske kineskih turista te veći izvoz proizvoda naših drvnih proizvoda, vina i alkoholnih pića u Kinu, rekao je predsjednik Županijske komore Rijeka Vidoje Vujić na susretu s delegacijom kineskoga lučkoga grada Ningboa.

Rijeka je vrlo dobra luka, dok je Ningbo treća po veličini u Kini i peta na svijetu. Razmatramo mogućnost uspostave brodske veze između dviju luka, rekao je vođa kineske delegacije, zamjenik direktora Ureda za vanjske poslove grada Ningboa Ye Rongzhong.

Ningbo je grad na obali Istočnoga kineskog mora u provinciji Zhejiang, 220 kilometara južno od Šangaja, u kojem živi 7,5 milijuna ljudi. Luka Ningbo spojila se sa susjednom lukom Zhoushan i zajedno su 2012. godine imale 744 milijuna tona tereta, čime je po prvi put nadmašen teretni promet šangajske luke.

Nas najviše zanima da dobar koncesionar dođe u riječku luku, a bilo bi dobro da to bude Cosco, rekao je Vidoje Vujić. Autotrans je spreman ustupiti prostor za otvaranje kineske turističke agencije u Rijeci, a nema zapreka da se u toj agenciji zaposle osobe iz Kine, smatra Vujić.

Dodao je i mogućnost otvaranja centra tradicionalne kineske medicine u Gorskome kotaru ili na Krku. U razgovorima su sudjelovali i predstavnici Luke Rijeka i Lučke uprave, tvrtke Cedar iz Kastva te Industrijske zone Kukuljanovo. Javlja Olga Mandić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.