Hrvatski radio

Radio Rijeka

Josipović studentima: "Preuzmite inicijativu"

07.11.2014.

15:35

Autor: Jelena Butković

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Hrvatska nema dugoročnu prognozu tržišta rada pa postoji nesrazmjer između studija i potreba za radnim mjestima. Mladi, kada završe studij, trebaju pokazati više inicijative i ne očekivati sve od države, poručuje predsjednik Josipović s tribine o visokom obrazovanju u Rijeci.

U Hrvatskoj studira oko 200 tisuća studenata, ali kako nema dugoročnog plana potreba tržišta, mnogi od njih će ostati bez posla jer postoji nerazmjer između studija i potreba za određenim zanimanjima. To su riječi predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića na tribini Izazovi u visokom obrazovanju u Hrvatskoj Udruge za razvoj visokog školstva Universitas održanoj na Učiteljskom fakultetu u Rijeci.

S obzirom da se 90 posto financiraju iz proračuna, hrvatska su sveučilišta ekstenzija državne uprave i previše su birokratizirana, rekao je predsjednik te se založio za njihovu veću autonomiju. U Hrvatskoj ima 10 sveučilišta, od kojih su tri privatna, a upravo privatna inicijativa može utjecati na politiku izvrsnosti.

Predsjednik Ivo Josipović na kraju je studentima poručio, među ostalim, da imaju povjerenja u sebe i pokušaju, jednom kad završe studij, uzeti sudbinu u vlastite ruke ne očekujući sve od države. "Znanje je najveće blago koje možete steći, znanje je najjači alat koji možete imati da biste uspjeli u životu", rekao je Josipović. Poslušajte dio njegove poruke studentima:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.