Hrvatski radio

Radio Rijeka

Juraj Sepčić: "Liječnički život je pun i izazovan"

23.12.2018.

19:52

Autor: Tatjana Sandalj

dr. Juraj Sepčić drugi put pred radijskim mikrofonom (Foto: Tatjana Sandalj / HRT - Radio Rijeka)

dr. Juraj Sepčić drugi put pred radijskim mikrofonom (Foto: Tatjana Sandalj / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Nagradu za životno djelo, za 2017. godinu, što ju dodjeljuje Zaklada Sveučilišta u Rijeci, primio je Juraj Sepčić - Cresanin, neurolog, profesor, znanstvenik, Liječnik. Veliko slovo nije greška, dr. Sepčić u 58 godini liječničkog života, tvrdi da je liječnički život izuzetno "pun i izazovan".

U 83 godini života, nakon punih četrdeset godina kliničkog i istraživačkog rada Juraj Sepčić je i danas obiteljski liječnik na Cresu. Na otoku na kojem je, na početku karijere, jedno vrijeme bio i jedini liječnik.

U međuvremenu je najbolji student medicine generacije 1958.-1959. specijalizirao neurologiju i psihijatriju, usavršavao se u Novari, Milanu, Veroni, Lyonu..., gradio riječku neurologiju, ali i utemeljio katedru za neurologiju u Mostaru. 

Na popisu njegovih znanstvenih i stručnih radova je 621 naslov. U području neurologije bavio se različitim temama, od neuroepidemiologije, preko neurodegeneracije i neurogenetike, do povijesti neurologije. 

U bliskoj suradnji s riječkom imunološkom školom i akademikom Danijelom Rukavinom istraživao je imunosne mehanizme procesa demijelinizacije i uloge perforina u upalnoj komponenti neuroloških bolesti. Objavio je slike rijetkih genetskih poremećaja. Obogatio neurotoksikologiju opisom trovanja herbicidom dikvatom.

Punih pola stoljeća posvetio je istraživanjima multiple skleroze, osnovao registar Zapadne Hrvatske i uveo program Središnje europske datoteke za praćenje bolesnika s MS-om, a upravo njegovom zaslugom je riječka Klinika postala Referentni centar za demijelinizacijske bolesti. 

Aktivan je u stručnim društvima, u lokalnoj zajednici, povijest je tek jedno od područja njegova zanimanja, ali - jednom liječnik uvijek liječnik.

Poslušajte kako su slučajni životni susreti odredili tijek njegovih interesa te kako o fragmentaciji suvremene medicine razmišlja professor emeritus Medicinskog fakulteta u Rijeci dr. Juraj Sepčić:

S dodjele nagrada Zaklade Sveučilišta u Rijeci (Foto: Tatjana Sandalj / HRT - Radio Rijeka)

S dodjele nagrada Zaklade Sveučilišta u Rijeci (Foto: Tatjana Sandalj / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.