Hrvatski radio

Radio Rijeka

Kad daruješ krv - daruješ život

14.06.2014.

12:21

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Hrvatska je jedna od 60 zemalja svijeta te jedna od 29 europskih zemalja koja za liječenje svih bolesnika u svojoj zemlji koristi krv prikupljenu od dobrovoljnih darivatelja krvi. 14. lipnja je Svjetski dan darivatelja krvi. Rezerve u Hrvatskoj su zadovoljavajuće, a povećana je potreba za O negativnom i A negativnom krvnom grupom.

Svjetski dan darivatelja krvi je prigoda za podsjećanje na važnost krvi i krvnih pripravaka u liječenju bolesnika, zahvala svima koji daruju krv, ali i poziov svim zdravim osobama između 18 i 65 godina da postanu darivatelji krvi.

Ove godine Dan se obilježava pod geslom Sigurna krv za spašavanje života majki. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, oko 800 žena u svijetu umire zbog teških krvarenja tijekom trudnoće i poroda.

Hrvatski Crveni križ i Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu godišnje prikupe 180.000 doza krvi od dobrovoljnih darivatelja, što je i najsigurniji način prikupljanja dovoljnih zaliha krvi za potrebe zdravstvenog sustava. Stanje sa rezervama krvi u Hrvatskoj je trenutno zadovoljavajuće, osim što je povećana potreba za O negativnom i A negativnom krvnom grupom. 

Usvijetu se godišnje prikupi 107 milijuna doza krvi, pri čemu polovica u zemljama s visokim prihodima, u kojima živi samo 15 posto svjetske populacije. Mnogi pacijenti kojima je potrebna transfuzija, osobito u zemljama u razvoju, nemaju pravovremeni pristup sigurnoj krvi, a u zemljama koje nemaju dovoljno krvi i krvnih pripravaka za potrebe svoga zdravstva, 65 posto prikupljene krvi koristi se za liječenje djece do pet godina.

Cilj Svjetske zdravstvene organizacije je da se do 2020. godine u svim zemljama sve zalihe krvi prikupljaju od dobrovoljnih neplaćenih darivatelja krvi.

Gradsko društvo Crvenog križa Rijeka organiziralo je akciju darivanja krvi čiji je nositelj Klub 100 kapi. Klub okuplja darivatelje krvi sa 100 i više odnosno darivateljice sa 75 i više darivanja. Akcija je održana u subotu 14. lipnja u Centru za darivanje krvi, Dom Crvenog križa Rijeka, Janka Polića Kamova 32. Pogledajte promotivni film Svjetske zdravstvene organizacije:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.