Hrvatski radio

Radio Rijeka

Kad su Plećaš i ekipa igrali pred šest tisuća ljudi u Dvorani mladosti...

30.12.2014.

15:56

Autor: Alen Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Košarkaši Kvarnera danas igraju važnu utakmicu četvrtfinala Kupa Hrvatske u Velikoj Gorici. Pobjeda bi značila sudjelovanje na Final Fouru odnosno mogućnost da se riječki košarkaši bore za naslov osvajača Kupa Hrvatske.

Košarka, nažalost, već neko vrijeme nije tako popularna kao što je nekada bila. To nekada bilo je sedamdesetih godina prošlog stoljeća, Dvorana mladosti bila je krcata - na svakoj utakmici šest tisuća ljudi. Kada je igrao Kvarner, to je bila fešta.

Kvarner je tih sedamdesetih (točnije u sezoni 1976/77.) igrao finale Kupa protiv tada moćne Jugoplastike koja je bila pobjednik europskog Kupa Radivoja Koraća i koja je bila prvak Jugoslavije. A ta ista Jugoslavija bila je aktualni trostruki prvak Europe u košarci.

Takva su to bila košarkaška vremena. Pored Jugoslavije i Sovjetskog Saveza nitko nije imao šanse. Kada je osamdesetih prvakom Europe postala Grčka s Nikosom Galisom na čelu, jedan američki novinar je kolegu Nevena Bertičevića iz Sportskih novosti koji je pratio Cibonu na turneji po SAD-u pitao: "Zar Jugoslavija i Sovjetski Savez nisu sudjelovali na tom prvenstvu Europe?"

Košarkaške zvijezde tih sedamdesetih bil sui: Jelovac i Daneu u Ljubljani, Kinđe Delibašić i Raša Radovanović u Sarajevu, Kićo (Kićanović) i Praja (Dalipagić) u Partizanu u Beogradu, Moka Slavnić u Zvezdi, Pino Đerđa i Krešo Ćosić u Zadru, u Zagrebu Plećaš koji će preseliti u Rijeku, a poslije njega Aco PetrovićAndro Knego i Mihovil Nakić, te velemajstori Rato Tvrdić, Šolman i Skansi u Splitu.

A u Rijeci, Kvarner je tih sedamdesetih imao sjajnu petorku koja je punila Dvoranu mladosti. Početna petorka je bila: Milan MiličevićMilan GrabovacIvo MaslakNikola Plećaš i... tko je peti? To je bilo pitanje u današnjoj emisiji Tri zmaja. Točan je odgovor - Darko Kama Marjanović koji danas živi u Bakru.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.