Hrvatski radio

Radio Rijeka

Kakav je vidik motela ''Panorama''?

16.03.2014.

12:04

Autor: Josip Krmpotić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Sjećate li se bivšeg motela ''Panorama'' na Pavlovcu? Povijest bilježi gradnju motela 1965. kada su izgrađeni slični u Biogradu na moru i Trogiru, a onda i krah početkom 90.-ih godina prošlog stoljeća. Posljednji gosti ''Panorame''bili su prognanici i izbjeglice. Objekt na odličnoj lokaciji od tada samo sanja o sretnijim danima, ali Gospodarsko vijeće Županijske gospodarske komore u Rijeci želi prekinuti taj duboki san. Kako stvari stoje danas i kakav je vidik s ''Panorame''?

Kompleks bivšeg motela Panorama uporno propada već punih 17 godina. Od 1997. godine Vlada je vlasništvo tvrtke Meranija d.d. prenijela na Hrvatsku gospodarsku komoru, a Komora je odredila da će na toj poziciji ustrojiti Mediteranski edukacijski centar izvrsnost i poslovnu školu. Od svega toga nije se dogodilo ništa, prošle su pretvorba i privatizacija, bilo je nešto zainteresiranih kupaca, a u novijoj povijesti Europska unija nije pristala na pomoć pri financiranju što znači da će HGK vrlo brzo imenovati novi projektni tim koji zna posao.

Bez obzira što će o budućnosti vrijedne imovine na Pavlovcu odlučiti HGK, Gospodarsko vijeće smatra da bi ono što je ostalo trebalo zaštititi od daljnjega propadanja i namjerne devastacije. Posljednja procjena vrijednosti napravljena je 2009. i iznosila je četiri milijuna eura, ali je teško vjerovati da je i danas tolika jer bi se tamo bez problema moglo snimati film strave i užasa. Gotovo dva desteljeća tamo ni ljudski um, ali ni ruka popravka nije navratila. Prvi čovjek Županijske komore u Rijeci Vidoje Vujić svjestan je da su na početku početaka da prostor stave u funkciju. 

Bilo je priča o hotelu sa četiri zvijezdice, 200 soba, amfiteatru sa sedamstotinjak mjesta, rasadniku budućih ugostitelja virtuoza. I onda je negdje zapelo. Vujić smatra da prave volje i namjere da se to stavi u funkciju nije ni bilo, pristup je bio neodgovoran i nestručan. Gotovo da čovjek ne povjeruje. Pozicija kraljevska, mogućnosti neslućene, a ono što je izgubljeno jednostavno je neprocjenjivo. Na čast i diku Hrvatske gospodarske komore. Bolji dani, malo sutra, želite se kladiti? pita Josip Krmpotić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.