Hrvatski radio

Radio Rijeka

Dvojno iskazivanje cijena u kunama i eurima očekuju nas već od 1. rujna

19.05.2022.

11:14

Autor: Vedrana Lisica Pavlović / Neva Funčić

Boris Vujčić

Boris Vujčić

Foto: Vedrana Lisica / Radio Rijeka

Otvorena je znanstveno-stručna konferencija "Financijsko tržište" koja se održava 19. i 20. svibnja u Opatiji. Guverner Vujčić rekao da od 1. rujna počinje obveza iskazivanja dvojnih cijena koja će se produžiti tijekom cijele iduće godine.

Jesmo li se oporavili od pandemije, koje su prognoze za gospodarstvo obzirom na inflaciju te kako će uvođenje eura izgledati obzirom na rat u Ukrajini? Odgovore je na konferenciji u Opatiji, koja je u organizaciji Hrvatske udruge banaka, ponudio guverner HNB-a Boris Vujčić.


I ove godine konferencija je okupila predstavnike financijskog sektora i uspješnih tvrtki.Cilj konferencije potaknuti je razmjenu znanja, mišljenja i iskustva različitih profila sudionika te ubrzati gospodarske aktivnosti, kao i poboljšati konkurentnost.


Na konferenciji će se analizirati aktualna događanja i izazovi za gospodarstvo koje je prouzročio ratni sukob u Ukrajini te inflacijski pritisci potaknuti rastom cijena energenata.


Poslušajte izjave Borisa Vujčića s današnje konferencije koji je zaključio da će euro u Hrvatskoj donijeti znatne i trajne koristi:

Vujčić o prednostima eurozone

pripreme za konverziju

"Inflacija u Hrvatskoj blizu je prosjeka u eurozoni, no znači da će uskoro vrijeme jeftinih kredita biti iza nas", rekao je direktor Hrvatske udruge banaka Zdenko Adrović koji očekuje da će većina građana ipak moći podnijeti blagi porast kamatnih stopa. Poslušajte:

Adrović o rastu kamata

Unatoč povišenoj inflaciji Hrvatska će zadovoljiti kriterij stabilnosti cijena, a operativne pripreme uvođenja eura odvijaju se prema planu. Poslušajte i reportažni prilog:

reportažni prilog

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.