Hrvatski radio

Radio Rijeka

Kako će LNG terminal na Krku utjecati na okoliš?

16.01.2014.

11:51

Autor: Neva Funčić / T. Petrović Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Danas započinje javna rasprava o Studiji utjecaja na okoliš budućeg LNG terminala na Krku, koja će trajati do 14. veljače, doznaje se iz Ministarstva zaštite okoliša i prirode.

Studija će se tijekom javne rasprave moći pogledati u Općini Omišalj te u Upravnom odjelu za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša Primorsko-goranske županije u Rijeci, koji i provodi javnu raspravu. Svi zainteresirani za svoje prijedloge mogu upisati u knjige primjedbi ili ih dostaviti županijskom Upravnom odjelu, a javno izlaganje o studiji održat će se 4. veljače u 17 sati u općinskoj vijećnici u Omišlju.

Na lokaciji u Omišlju predviđa se izgradnja dva spremnika, svaki za po 180 tisuća prostornih metara ukapljenog prirodnog plina. Kapacitet luke određen je kapacitetom sustava za iskrcavanje od 15 tisuća prostornih metara na sat. Pristan bi bio dugačak oko 400 metara i projektiran tako da može primiti brodove kapaciteta od 75.000 do 265.000 prostornih metara tereta.

Plin bi u Kvarner dovozilo i do 80 tankera, što bi povećalo buku i smanjilo temperaturu mora. Stoga su važne mjere zaštite, pa ministar  zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović u idućih 30 dana poziva na javnu raspravu. Nositelj zahvata je zagrebačka tvrtka Plinacro. Studija koju je izradila tvrtka Oikon u suradnji s poduzećem Dvokut Ecro, u integralnoj je verziji dostupna na internetskim stranicama Ministarstva.

Udruga Eko Kvarner okupila je 15 stručnjaka koji će u idućih nekoliko dana proučiti detalje, rekao je predsjednik udruge Vjeran Piršić, a donosimo i izjavu ministra Zmajlovića:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.