Hrvatski radio

Radio Rijeka

Kako ispravno odabrati psa?

04.03.2014.

14:53

Autor: Olivera Vinković / T. Petrović Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Puno je onih koji bi htjeli imati psa, no neodlučni su kojeg psa uzeti jer svi su oni slatki kad su mali, ali obveza ostaje i kad narastu. Kako se odlučiti?

Mislite li da će vaše dijete, zbog kojeg možda i uzimate psa, preuzeti brigu o vašem novom sustanaru, varate se - sve ćete to vi obavljati, upozorava Dubravko Hlastec iz Školovanja pasa Kostrena. Također postoji i pravilo da dijete i pas, pogotovo ako je riječ o srednjim ili velikim pasminama, ne trebaju ostajati sami.

Neki od vlasnika pak imaju problema u odgoju psa, stoga se postavlja pitanje koga treba prvo odgojiti - vlasnika ili psa. Vrlo je važno da narav vlasnika i psa bude usklađena. Usvajanje psa iz azila, osim humanosti ima još jednu prednost, a to je da se u azilu već vidi njegov karakter, dok kod štenaca to nije moguće znati. 

Izbor psa ovisi o životnim uvjetima, o dobi djece, o tome koliko su sati dnevno ukućani odsutni… Želite li doznati više o tome, poslušajte razgovor s Dubravkom Hlastecom, stručnjakom za odgoj jednih i drugih:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.