Hrvatski radio

Radio Rijeka

Kako komercijalizirati znanje?

15.07.2013.

12:58

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Radionicom 'Strategija komercijalizacije' danas je u Rijeci počela provedba IPA projekta 'Prema poduzetničkom sveučilištu: prijenos znanja s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci u biotehnološki poslovni sektor'. Ili: kako znanje i znanstvene rezultate poslovno iskoristiti.

Hrvatska, među ostalim, za EU zaostaje i u prijenosu biomedicinskih istraživačkih rezultata nastalih na akademskim institucijama u poslovni sektor. Rezultat je odljev mozgova, niska motivacija mladih istraživača za nastavak karijera u biomedicini, nedovoljna iskorištenost resursa koji postoje na istraživačkim institucijama te niskom konkurentnošću na međunarodnoj razini.

Centar za proteomiku Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci i dr. Stipan Jonjić su koordinatori projekta koji bi tu situaciju trebao početi mijenjati. Na projektu je zaposleno osmero ljudi, a financira se sredstvima programa IPA Fonda za ulaganje u znanost i inovacije: 439.951 euro tijekom dvije godine.

Prema poduzetničkom sveučilištu: prijenos znanja s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci u biotehnološki poslovni sektor je poduži naziv za projekt čiji je cilj osnažiti inovacijske kapacitete riječkog Medicinskog fakulteta za primijenjena istraživanja u skladu s potrebama biotehnološke industrije. To je rezultat projekta koji već zajednički provode riječki Medicinski fakultet, Hannover Medical School i osam suradničkih institucija, a u kojem istražuju virusne vektore i protutijela. U tom projektu razvijene jedinstvene kolekcije protutijela u ovom bi trebali naučiti komercijalizirati.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.