Hrvatski radio

Radio Rijeka

Kako organizirati smjenski rad liječnika?

26.01.2014.

14:03

Autor: Biserka Belić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Kliničkom bolničkom centru Rijeka i u pulskoj bolnici, po preporuci Ministarstva zdravlja, početkom godine uveden je smjenski rad liječnika. U ostalim hrvatskim bolnicama još se razmatra uvođenje rada u smjenama jer postoji bojazan da će to, zbog nedostatka liječnika, ugroziti kvalitetu pružanja zdravstvenih usluga.

Većina bolničkih liječnika lani je povukla suglasnost za rad duži od 48 sati tjedno, a zbog štrajka su se povećale i liste čekanja. Zbog toga je, kao i zbog uštede, ministar zdravlja Rajko Ostojić odlučio da liječnici rade u smjenama. U Hrvatskoj je početkom godine smjenski rad prvi uveo riječki KBC.

Predsjednik podružnice liječničkog sindikata u riječkom KBC-u Igor Barković smatra kako će biti problema jer je za smjenski rad potrebno više djelatnika. Dodajmo tome da oko tisuću hrvatskih liječnika istovremeno radi i u bolnicama i na fakultetima, pa su u poziciji da nastavu obavljaju u slobodno vrijeme, što je apsurd nezabilježen u svjetskoj akademskoj praksi, kaže dekan riječkog Medicinskog fakulteta Alan Šustić, koji je istovremeno i predstojnik Klinike za anesteziologiju u riječkom KBC-u.

Šustić ističe da je takav način rada posebno teško organizirati na, primjerice, odjelima anesteziologije ili kirurgije. Prije dosta godina u Kliničkog bolničkom centru u Rijeci već je bio uveden rad liječnika u smjenama, ali se ubrzo od toga odustalo. Javlja Biserka Belić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.