Hrvatski radio

Radio Rijeka

Kako referendumska inicijativa o monetizaciji prolazi u Rijeci?

24.10.2014.

13:40

Autor: Alen Čemeljić / Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Šesnaest tisuća potpisa prikupljeno je u Rijeci za referendum protiv monetizacije hrvatskih autocesta, priopćio je u programu Radio Rijeke predstavnik organizatora referenduma za Rijeku Rino Štorić. Skupljanje potpisa traje do 25. listopada.

Referendumsku inicijativu o monetizaciji hrvatskih autocesta pokrenula je široka koalicija Ne damo naše autoceste koju čini čak pet sindikalnih središnjica, sedam nevladinih udruga i dva cestarska sindikata. Protive se davanju autocesta Zagreb - Split i Zagreb - Rijeka u koncesiju jer smatraju da je to najnepovoljniji model za rješavanje problema golemih dugova, nastalih zbog uzimanja kredita za izgradnju autocesta, koje tvrtke HAC i ARZ ne mogu vratiti.

Referendumskim pitanjem sugeriraju da se javne ceste u Hrvatskoj definiraju kao strateški nacionalni interes koji je zabranjeno davati u koncesiju za javne usluge.

Predstavnik inicijative za Rijeku, Rino Štorić istaknuo je da je 16 tisuća potpisa prikupljenih u gradu brojka kojom su zadovoljni. Pojasnio je da inicijativa želi da Vlada predstavi sve podatke koje ima vezano za koncesiju te da građani budu ti koji će odlučiti da li koncesiju dati ili ne strancima. Načelno, protiv koncesija inicijativa nema ništa protiv, izgleda jer predlažu: ako već treba dati nešto u koncesiju, zašto ne bi dali dionicu Rijeka – Žuta lokva? Neka ju izgradi, upravlja tom cestom i naplaćuje. Poslušajte izjavu:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.