Hrvatski radio

Radio Rijeka

Kako skinuti društvenu stigmu s duševnih oboljenja?

22.11.2014.

18:23

Autor: Tajana Petrović Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci osnovan je Centar za destigmatizaciju i prevenciju duševnih smetnji.

Centar je svojevrsni nastavak kampanje Stani uz mene koju su proteklu akademsku godinu osmislili i realizirali studenti riječkog Sveučilišta kao platformu za promociju duševnog zdravlja i afirmaciju ljudskih prava, s posebnim naglaskom na osobe s iskustvom duševnih smetnji, tumači voditelj Centra Igor Salopek.

Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije, gotovo četvrtina ljudi ima duševne smetnje, a pri tome su snažno stigmatizirani, ne mogu ravnopravno ostvarivati svoja temeljna prava, kvalitetno se obrazovati te naći prikladno zaposlenje, upozoravaju osnivači Centra.

Bilježi se i trend porasta obolijevanja od duševnih bolesti, poglavito depresije, što je još jedan dodatni snažni motiv za osnivanje Centra i borbu protiv destigmatizacije duševnih smetnji. Između ostalih planiranih aktivnosti, Centar namjerava objaviti knjigu slovenske autorice o njezinim iskustvima s duševnom bolesti.

U utorak 25. studenoga organiziraju projekciju filma američkog psihoterapeuta, socijalnog radnika i filmaša Daniela Macklera Otvoreni dijalog u 18 sati u Vijećnici grada Rijeke, na koju pozivaju sve zainteresirane građane.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.