Hrvatski radio

Radio Rijeka

Kako spasiti teran i obiteljska poljoprivredna gospodarstva?

23.04.2014.

12:47

Autor: Jelena Butković

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Osim što se muče s poplavama, sušama i vremenskim (ne)prilikama, poljoprivredni proizvođači imaju i niz administrativnih problema - od oduzimanja prava na korištenje općepoznatih naziva, poput terana ili prošeka, do zakonskih propisa koji im povećavaju troškove proizvodnje.

Jedan od zadataka budućih zastupnika u Europskom parlamentu bit će borba za zaštitu izvornosti naziva teran, sorte vina već stoljećima poznate u Istri, za koju Slovenija, pred komisijom Europske unije, tvrdi da na nju ima pravo. Odgovor smo potražili u Istri, na promociji turističkog vlaka koji vozi starom prugom od Vižinade do Motovuna i staje u Rakotulima.

Osim tog problema, vinare, a i sve druge proizvođače u obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, zatekla je i izmjena zakona prema kojoj više ne smiju kupovati proizvode kako bi povećali svoju proizvodnju – što im je donijelo veće troškove. U praksi to znači da im, kao OPG-ovima, nije dozvoljeno, primjerice, dokupiti grožđa kako bi napravili više vina, već za to moraju biti registrirani kao dioničko društvo ili obrt. Prilog Jelene Butković:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.