Hrvatski radio

Radio Rijeka

Kalendar s muzejskim blagom plavo-zelene županije

02.12.2014.

11:38

Autor: Tatjana Sandalj / Antonela Galić Pruša

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Primorsko-goranska županija na kalendaru za 2015. ističe najvažnije i najfotogeničnije primjerke što ih čuvaju Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja te Prirodoslovni muzej u Rijeci. Fotografijama ih je zabilježio Siniša Gulić.

Kalendar Ine i Novog lista "Hrvatske sorte i pasmine" za 2015. godinu dobit će svi čitatelji Novoga lista u četvrtak 4. prosinca. 13 fotografija za kalendar odabrano je natječajem na koji je pristiglo više od 350 amaterskih i profesionalnih fotografija. Najviše glasova čitatelja dobili su "Brsečki češnjak", autora Jerka Gudca, "Dalmatinac" Petra Fabijana te "Badem, mendule" Maje Pavlović.

Već niz godina Primorsko-goranska županija o Novoj godini tiska kalendare na kojima bilježi različita blaga zelenog i plavog krajolika, ljudi, običaja, baštine. Županija će kalendarima darivati sve škole kojima je osnivač, a nadaju se da će fotografija na zidu potaknuti nove muzejske posjetitelje. 

Uz 120. obljetnicu Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja te projekt "Muzeji zajedno" tijekom 2015. na županijskom kalenadru izmjenjivat će se slike periske, puža bačvaša, običnog jelenka, starohrvatskih naušnica, ulomka zvona s glagoljskim natpisom, medalje u spomen 500. obljetnice čudotvornog riječkog raspela...

Obzirom da kalendar ima edukativan karakter tekst o muzejskom blagu dvaju županijskih ustanova pripremila je Nela Valerjev Ogurlić, a uz svaku fotografiju dostupno je i kratko tekstualno obrazloženje. Što je najvažnije među prikazanim muzejskim primjercima ističu ravnateljice Pomorskog i povijesnog Tea Perinčić i Prirodoslovnog muzeja Željka Modrić Surina:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.