Hrvatski radio

Radio Rijeka

Kanalizacija otoka Krka, sve spremno za početak radova

08.11.2014.

12:46

Autor: Vesna Korić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nakon višegodišnjih priprema, sve je spremno za pokretanje jednog od najvećih infrastrukturnih projekata otoka Krka. Riječ je o izgradnji kanalizacijskog sustava čija se vrijednost procjenjuje na pola milijarde kuna. U projekt je uključeno šest krčkih jedinica lokalne samouprave.

Osamdeset kilometara kanalizacijskih cjevovoda, šest uređaja za biloško pročišćavanje otpadnih voda, 576 metara podmorskih ispusta... Sve to gradit će se u sklopu novog kanalizacijskog sustava otoka Krka. Direktor KD ''Ponikve'' Frane Mrakovčić ističe da će sustavom na koji će biti spojeno osamdesetak posto njihovih potrošača biti riješen problem otpadnih voda priobalnog područja. Kada sve bude gotovo, a prema planu bit će to za tri godine, u more se više neće ispuštati ni kap mehanički ili biološki neobrađene otpadne vode. 

Za općinu Malinska-Dubašnica jako je važno da cijela malinskarska uvala bude oslobođena od svih onečišćenja, svih otpadnih voda budući da je zadnjih godina doživjela veliku izgradnju. objasnio je načelnik Općine Malinska-Dubašnica Robert Anton Kraljević, a gradonačelnik Krka Darijo Vasilić podsjeća da je, nakon sređivanja vodovoda i nakon vrlo dobro uređenog sustava gospodarenja otpadom na otoku ovo treći ekološki projekt i kruna cijele infrastrukture otoka Krka. 

Ova, u povijesti najveća investcija u infrastrukturu otoka Krka, u sklopu koje će se rekonstruirati i 40 km vodova, stajat će oko pola milijarde kuna. 70 posto očekuje se iz europskih fondova, najvljuje direktor Mrakovčić i tvrdi da uopće ne sumnjaju u to jer su projekt ozbiljno pripremali oko tri godine zajedno s Hrvatskim vodama. Imaju i pozitivno mišljenje agencije JASPERS EU koja je pratila izradu projekta. 

Dio novca osigurat će također Hrvatske vode, te krčke jedinice lokalne samouoprave uključene u projekt izgradnje suvremenog kanalizacijskog sustava otoka Krka. Javlja Vesna Korić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.