Hrvatski radio

Radio Rijeka

Kaštel Zrinskih - goransko središte kulture i prirodoslovlja

24.07.2014.

14:46

Autor: Boris Kanazir / Nenad učić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Kaštelom Zrinskih u Brodu na Kupi odsada će upravljati riječki Prirodoslovni muzej, koji time postaje prva muzejska ustanova u Gorskom kotaru.

Nakon tvrtke Goranski sportski centar, čije je sjedište u Delnicama, Kaštelom Zrinskih u naselju Brod na Kupi te tamošnjim izložbenim postavom šumarstva, lova i ribolova Gorskog kotara odsad će upravljati Prirodoslovni muzej iz Rijeke. Kaštel Zrinskih datira iz 1651. godine, a izgrađen je na ostacima ranijeg frankopanskog kaštela iz 15. stoljeća.

Prirodoslovni muzej Rijeka izmijenio je i svoj vizualni identitet. Na novome logotipu i dalje je, još od 1995., stilizirani crtež ženke jedrilca - rijetkog morskog glavonošca s ljušturom, koji sada, u zeleno‐plavoj kombinaciji boja, bolje odražava djelokrug muzeja, sve više posvećenog i zelenome dijelu Primorsko-goranske županije.

Ova javna građevinu od iznimnog je povijesnog, kulturnog i društvenog značaja i nameće se kao prirodno središte kulturnog života Broda na Kupi i šire. Od 1978. Kaštel je zaštićeno kulturno dobro Republike Hrvatske, a između 2008. i 2012. godine, zajedničkim ulaganjem Primorsko‐goranske županije i Grada Delnica, Kaštel je obnovljen, izvršeni su građevinski radovi na rekonstrukciji objekta, a uređen je i trenutni stalni postav. 

Prirodoslovni muzej unaprijedit će poznavanje i zaštitu prirodnih značajki šireg područja Kupske doline, dokumentirati prirodnu baštinu Goskog kotara u muzejskim zbirkama te, kroz stalni postav, privremene izložbe i brojne edukativne aktivnosti, interpretirati njezine značajke i posebnosti na način atraktivan različitim skupinama posjetitelja. Pokušat će od ovoga kraja učiniti jednog od pokretača prirodoslovnog i kulturnog turizma u regiji.  

U skladu s time, planira se i preuređenje stalnoga postava. Trebao bi odražavati sve prirodne vrijednosti Kupske doline i Gorskog kotara općenito, uz poseban naglasak na rijeku Kupu, ali i sadržavati elemente suživota  čovjeka i prirode, kao što su tradicionalni oblici ribolova i lovstva (pr. puharstvo), šumarstvo, stočarstvo, planinarenje i sl. Poseban dio stalnoga postava bit će posvećen obitelji Zrinskih i povijesnom značaju Kaštela.

Direktorica Prirodoslovnog muzeja Rijeka Željka Modrić Surina najavljuje promjene koje bi u najveći goranski izložbeni prostor trebale privući više posjetilaca:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.