Hrvatski radio

Radio Rijeka

13:33 / 07.06.2022.

Autor: Neva Funčić

Bogati ljetni program u riječkom kazalištu

Bogati kazališni program

Bogati kazališni program

Foto: Neva Funčić / Radio Rijeka

HNK Ivana pl. Zajca sezonu završava izvedbom "Titana", slijedi čak 35 ljetnih gostovanja.

U finalu sezone u HNK Ivana plemenitog Zajca nas u lipnju očekuje ovog tjedna premijera komedije Talijanske drame "Lockclown" i veliki simfonijski koncert 17. lipnja, a do kolovoza slijede gostovanja svih ansambala na čak 25 svjetskih destinacija.


Publika se tek u ožujku vratila u kazalište u punom broju nakon pandemije, no sezona i ljeto će biti za pamćenje, rekao je intendant riječkog Zajca Marin Blažević.


Najavio je ljeto s rekordima kakvih do sada nije bilo, čak 35 izvedbi predstava i koncerata na dvadeset pet destinacija, od Splita, Hvara, Šibenika, Zadra, Zagreba, Pule, preko Maribora, Ljubljane, Trsta do Finske.


Ovog tjedna nas u četvrtak, 9. lipnja očekuje riječka premijera predstave "Lockclown" na fiumanskom dijalektu u izvedbi ansambla Talijanske drame.


U lipnju gostuju kazališta iz Zagreba, Pule i Maribora, najavljene su dvije izvedbe nagrađivane opere "Tristan i Izolda" s gostovanjem Maide Hunderling, komorni koncerti Riječkog puhačkog kvinteta te Kamov tria, a veliko finale koncertne sezone bit će u petak, 17. lipnja.


Na simfonijskom koncertu "Titan" kao solist će nastupiti Bruno Delepelaire, solo čelist Berlinske filharmonije, a na programu je praizvedba njegovog djela Tauridi. Slijedi glazba Edwarda Elgara i Gustava Mahlera, po čijoj prvoj simfoniji u D-duru je naslovljen koncert.


Ravnateljica baleta Maša Kolar najavila je premijeru Transparade u listopadu, no prije toga ansambl gostuje s Plamtećom vodom u Puli i Karlovcu, s Čipkom u Tivtu, Hvaru i Splitu, s posebnim programom otvaraju filmski festival u Puli, a potom dio ansambla putuje u Finsku, a dio u Šibenik.


I Talijanska drama se vraća putovanjima,najavio je ravnatelj Giulio Settimo. Zagreb, Izola, Bale, Nova Ves i Trst, gdje gostuju na ljetnom obalnom festivalu i na novom festivalu teatra za djecu i mlade. Hrvatska drama je u Zagrebu, a putuje do Umaga, Zadra, Kotora, Kopra, Kastva i Bačke Palanke.


Operni program gostuje u Puli, Ljubljani te na finskom opernom festivalu u Savonnlini, s pet izvedbi dvije predstave Arlecchino & Gianni Schicchi i Julije Cezar u Egiptu, najavio je ravnatelj Opere Valentin Egel.


Za listopad su stigle pozivnice u Argentinu i Grčku, a u idućoj sezoni publiku očekuje novi pretplatnički ciklus K-HNK, zajednička pretplata hrvatskih nacionalnih kazališta koja će nuditi i sedam gostujućih predstava u svakoj sezoni.


Poslušajte najave:Blažević i Kolar

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.