Hrvatski radio

Radio Rijeka

KD Vodovod i kanalizacija: Hoće li doći do štrajka?

18.01.2022.

13:40

Autor: Dražen Zima / Hina

.

.

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Nakon isteka kolektivnog ugovora za zaposlenike riječke komunalne tvrtke Vodovod i kanalizacija u lipnju prošle godine, do novoga još nije došlo. Hoće li možda doći do štrajka? 

Sindikat zaposlenika vodoopskrbe i odvodnje Hrvatske jučer je izvijestio da je propao pokušaj mirenja u riječkom Komunalnom društvu Vodovodu i kanalizaciji, u sporu o izmjenama kolektivnog ugovora. Sindikat je započeo s pripremama za sve oblike industrijskih akcija, uključujući i štrajk, navodi se u priopćenju.

Kako poslodavac ne pristaje na ugovaranje navedenih materijalnih prava, iako po mišljenju sindikata ima financijskih sredstava za njihovu isplatu, sindikat je započeo s pripremama za provedbu svih oblika industrijskih akcija, koje uključuju i štrajk.

Sindikat zaposlenika vodoopskrbe i odvodnje Hrvatske

Povjerenik sindikalne podružnice u KD Vodovod i kanalizacija Ivo Tomljanović pojasnio je da sindikat traži povećanje cijene sata rada, isplatu neoporezivog dijela naknade za topli obrok, isplatu božićnice, povećanje otpremnine za odlazak u mirovinu i povećanje jubilarnih nagrada. Rekao je i da je kolektivni ugovor u riječkom KD Vodovod i kanalizacija istekao lani u početku srpnja, da pregovori traju već gotovo sedam mjeseci te da su do sada bili neuspješni.


Naveo je da su prosječne plaće u KD Vodovod i kanalizacija Rijeka manje od državnog prosjeka, kao i od prosjeka plaća u sličnim poduzećima u Splitu, Osijeku i Zagrebu. Poslušajte reportažni prilog:

sindikat vodovoda najavljuje štrajk

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.