Hrvatski radio

Radio Rijeka

Kiša napunila vodotoke, situacija pod kontrolom

20.01.2014.

11:33

Autor: Josip Krmpotić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Tijekom dana bit će, najavljeno je iz "Hrvatskih voda", ukinute redovne mjere obrane od poplave na Rječini u Martinovu Selu.Vodostaj je zaustavljen na 80 cm i zahvaljujući dobroj pripremi situacija je pod kontrolom. Naime, veće količine kiše uzrokovale su manje probleme u održavanju vodotoka na širem riječkom području.

Jučer su dežurne službe Hrvatskih voda sanirale jedan manji krater na području Jelenja. U Brodu na Kupi nisu ni proglašavane bilo kakve mjere obrane, dok je u Lokvama kraće vrijeme bila zatvorena cesta prema Park šumi Golubinjak, zbog izlijevanja Lokvarke.

Parg kraj Čabra rekorder je po količni padalina izmjerenih u protekla 24 sata, tamo je palo 59 litara kiše po četvornom metru. Zbog toga je, uslijed mjestimičnog izlijevanja oborinskih voda preko kolnika, prometnih problema bilo na cesti koja od Parga vodi prema graničnom prijelazu Prezid.

U Karlobagu je palo 46 litara kiše, Kukuljanovu 36, Crnom Lugu 35 te u Rijeci 34 litre. Prema podacima Pomorskog meteorološkog ureda u Rijeci, osim dosta kiše, siječanj na našem području bitno odstupa i u temperaturama koje su 5 do 7 stupnjeva više od uobičajenih siječanjskih i bivaju izmjerene u ožujku ili čak travnju.

Ekstremno toplo vrijeme za ovo doba godine ipak je, čini se, pri kraju jer meteorolozi za početak vikenda najavljuju izmjenu godišnjih doba i dolazak zime: osjetni pad temperatura i snijeg na goranskom području.

I za kraj, premda je za 20. dan siječnja gotovo nevjerojatno, u rubrici visine snijega nema niti jedne jedine izmjerene visine snježnog pokrivača.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.