Hrvatski radio

Radio Rijeka

Klapa Kolapjani: Petrinja i Sisak još će dugo trebati podršku i pomoć

04.01.2021.

21:38

Autor: Tatjana Sandalj

Centar Petrinje (Foto: Marko Lukunić  / Pixsell)

Centar Petrinje (Foto: Marko Lukunić / Pixsell)

Foto: - / -

"Živim ja kako sudbina piše i nosim sve što život mi daje, a kad snage ja nimam više korake brojim i hodam dalje", pjeva tako u jednoj od pjesama Klapa Kolapjani. Sjedište klape je u Sisku, ali članova ima i iz Petrinje. Kako broje korake ovih dana?

Na elektronsku poštu Radio Rijeke stigla je i molba za pomoć Kino kluba Sisak. Uništeni su domovi članova kluba, stradala je klupska oprema. Pomoć su im ponudili kolege iz filmskog i kazališnog svijeta, pa su, uz podršku Hrvatskog filmskog saveza, otvorili račun za humanitarnu pomoć za obnovu domova kinoklubaša. "Sve što je srušeno, možemo ponovno izgraditi, možemo i moramo zabilježiti ove trenutke, kao i sve što nam slijedi, zabilježiti, snimiti, dokumentirati, kako bi iz svega ovoga mogli učiti i zapamtiti svu empatiju i dobra djela koja nam pokazuju da nismo sami", pišu iz kluba. Podaci za uplatu i kontakt: Kino klub Sisak; OIB: 69952113613; E - mail: matija@kks.hr; žiro račun: HR9725000091101403050; opis plaćanja: Za Kino klub Sisak.

U emisiju Leksikon javio se bariton Kolapjana Igor Božičević i predstavio klapu u kojoj nema niti jednog Dalmatinca.

Klapa Kolapjani ide ususret dvadesetom rođendanu, već deset godina vodi ih Marijana Ivšić Kolić, a tekst prve autorske pjesme koju su pjevali napisala je Riječanka Štefanija Soldat.  

Postoje i Kolapjanke, a zajedno redovito organiziraju jedan godišnji koncert. Idući će vjerojatno biti humanitarnog karaktera. 

Naime, sjedište klape je u Sisku čija je stara jezgra razrušena, ali su se na većini kuća urušili dimnjaci. Dva člana klape su iz Petrinje. Oni su ostali su bez domova i trenutno su smješteni kod rodbine. Članovi klape su u kontaktu, pomažu koliko mogu, a Božičević objašnjava ideju da humanitarnim koncertom skupe sredstva kojima bi im mogli pomoći. 

Božičević svjedoči da ne postoji hrvatska automobilska registracija koju u Sisku ili Petrinji ovih dana ne možete sresti. Poslušajte razgovor:

O klapi, pjesmi i životu poslije potresa; pripremio Albert Petrović

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.