Hrvatski radio

Radio Rijeka

Koblerovim trgom šetat ćemo tek u siječnju

08.08.2014.

15:37

Autor: Lea Domijan Fišter

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Radovi na rekonstrukciji Koblerovog trga u riječkom Starom gradu bit će najvjerojatnije završeni tek u siječnju iduće godine i stajat će puno više od ugovorenih 7 milijuna kuna plus PDV. Razlozi: arheološki nalazi i srpanjske kiše.

1.300 četvornih metara u riječkom Starom gradu od siječnja su gradilište iz kojeg je, nakon Principija, i Koblerov trg trebao osvanuti u novom ruhu. Ubrzo nakon početka radova ustanovljeno je da se neće moći ispoštovati prvotni rok završetka do početka lipnja ove godine.

Rekonstrukcijom Koblerovoga trga prije četrdesetak godina nisu obavljene primjerene mjere zaštite rimskih nalaza, pa je sve to ove godine dočekalo grupu izvođača na čelu s GP Krkom i Fidelom koji rade uređenje trga. Dragan Blažević iz Odjela gradske uprave za komunalni sustav tumači da su na sjevernom dijelu trga nalazi istraženi i prema rješenju Konzervatorskog odjela konzervirani, snimljeni i pohranjeni.

Grad očekuje očitovanje konzervatora o postupanju s nalazima na južnom dijelu trga. Pretpostavlja se da će trebati sondiranja da bi utvrdili je li dovoljan postupak poput prethodnoga ili će tražiti opsežnija istraživanja.

Blažević kaže da su zadovoljni izvođačima kojima je zbog arheologije usporena tehnologija građenja. Dok se radilo na arheološkoj ostavštini isprobane su pumpe za novu fontanu te preložen dobar dio instalacija za struju i vodu. Javlja Lea Domijan Fišter:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.