Hrvatski radio

Radio Rijeka

Kolovoz ipak nije "izvukao" sezonu na Kvarneru

09.09.2014.

19:10

Autor: Tajana Petrović Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Iako je u kolovozu bilo nešto više turističkih dolazaka nego prošle godine u isto vrijeme, turizam na Kvarneru u osam ovogodišnjih mjeseci ipak je u minusu.

U kolovozu se na području Kvarnera bilježi 669.339 dolazaka, što je jedan posto više nego lani u isto vrijeme, te 4.327.565 noćenja, odnosno 0,8 posto manje nego u istome razdoblju 2013. godine. Pri tome su inozemni gosti ostvarili 1,6 posto više dolazaka, dok je noćenja bilo podjednako, no primjetno je manje domaćih gostiju – 5,8 posto manje dolazaka i 9,5 posto manje noćenja.

U osam mjeseci 2014. godine na Kvarneru je ostvareno 0,7 posto manje dolazaka i 2,5 posto manje noćenja nego lani. Najviše je turista došlo iz Njemačke, Slovenije, Austrije, Italije, Češke i Mađarske, a više od polovice izabralo je privatni smještaj, nakon čega slijede kampovi, pa hoteli.

Najviše noćenja na području Kvarnera bilo je na otoku Krku (32 posto), slijede Lošinj i Rab (15 posto), a zatim Opatija i Crikvenica (12 posto). Otok Cres ostvario je 7 posto kvarnerskih noćenja, Novi Vinodolski 5 posto, Rijeka 3 posto, dok je udio Gorskoga kotara manji od 1 posto.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.