Hrvatski radio

Radio Rijeka

Komadina: Gradovima je sada teže nego županijama

08.12.2014.

14:46

Autor: Neva Funčić, Lea Domijan Fišter

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Gradovi i općine definitivno prolaze lošije nego županije s novim Zakonom o financiranju jedinica lokalne samouprave i neće im biti lako zatvarati projekte, rekao je primorsko-goranski župan. Uskoro će se znati hoće li poskupjeti život u Rijeci, a izvjesna su rezanja u gradskoj upravi.

Župan Zlatko Komadina kaže da razumije osjećaj nemoći stranačkoga kolege, gradonačelnika Rijeke Vojka Obersnela koji podržava ustavnu tužbu Udruge gradova protiv izmjena poreznih zakona i Zakona o financiranju jedinica lokalne samouprave. Iako je u raspravi kritizirao zakone, moguću sličnu tužbu Zajednice županija Komadina ipak neće podržati jer, kaže, neće tužiti svoju Vladu.

Građani svih gradova i općina s nelagodom očekuju donošenje lokalnih proračuna s obzirom na najavljene financijske rezove zbog izmjene Zakona o porezu na dohodak te Zakona o financiranju jedinica lokalne samouprave. Hoće li u Rijeci porasti prirez i komunalna naknada znat će se za nekoliko dana, kada gradonačelnik Obersnel predloži proračun.

Sigurno će biti manje novca za plaće i korisnike proračuna, za oko pet posto, a korekcija će biti i na prihodovnoj i na rashodovnoj strani proračuna, najavo je Obersnel. Poslušajte izjave Zlatka Komadine i Vojka Obersnela:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.