Hrvatski radio

Radio Rijeka

Komadina: o rebalansu danas, o drugome sutra

13.10.2014.

14:56

Autor: Neva Funčić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Odgovorit ću vam sutra, kada ću sazvati novu press konferenciju za koju ću se pripremiti, rekao je primorsko-goranski župan Zlatko Komadina novinarima danas - i tako odgodio odgovore o premještanju zbirke Vrhovnikovih trofeja, o podršci kazališnom intendantu, te najavi izdvajanja Rijeke iz sastava županije. Što je ipak rekao danas?

Zaštita prirodne baštine: U kanjonu potoka Kamačnika u Vrbovskom planira se uređenje poučne Panove staze, gdje će  posjetiteljima biti omogućen poseban doživljaj prirode uz glazbu, a u idućoj godini očekuje se i izgradnja oporavilišta za bjeloglave supove te novog centra za posjetitelje u Belom na otoku Cresu. Centar za posjetitelje posvećen velikim zvijerima: vuku, medvjedu i risu, planiran je i u Gorskom kotaru, u Staroj Sušici. Projekt repopulacije tetrijeba gluhana u Gorskom kotaru kandidiran za LIFE projekt Europske komisije i uskoro bi trebao doći odgovor. U tijeku je i analiza stanja šuma maruna na Učki, da bi se postavila dijagnoza i odredila terapija.

Zlatko Komadina najavio je prijedlog rebalansa proračuna, koji će se na Županijskoj skupštini naći 30. listopada. Predlaže se smanjenje proračuna za pet milijuna kuna, sa 357 na 352 milijuna kuna. Ovaj je rebalans čisto tehnički po svojoj naravi, rekao je Komadina: Nešto se smanjuju neki prihodi i rashodi, a prihodi od poreza na dohodak rastu za milijun i pol.

Dio prihoda je smanjen, dio povećan, tumači pročelnik za financije Krešimir Parat: Prihodi od pomoći se smanjuju za 4,1 milijun, od  zaduživanja za 1,5 milijun kuna, od prodaje nefinancijske imovine za 1,1 milijun i od upravnih pristojbi za 0,8 milijuna. Znači, ukupno su manji za 7,5 milijuna. Povećavaju se prihodi od poreza na dohodak 1,5 milijuna, od imovine za 0,9 milijuna te od donacija 0,1 milijun. Ukupno su porasli 2,5 milijuna, znači 5 milijuna razlike.

No, pronašlo se dodatnih 2 milijuna 840 tisuća od čega milijun i pol za nove projekte: cestu Marčelji-Rujevica (950 000), palijativnu skrb (100 000), istraživanje Gorskog kotara (200 000), projekte Zavoli kazalište (150 000) i Klović (130 000). Dodatnih milijun i 300 tisuća za već postojeće projekte: fasadu riječke onkologije (360 000), pomoćnike u nastavi (600 000) i regionalni razvoj, najviše Gorskog kotara (350 000).

Ipak, Parat tvrdi da se ništa bitno ne mijenja: tako da će udio najvećih rashoda u županiji ostati isti, najviše 21,5 posto izdvaja se za obrazovanje, slijedi zdravstvo, pa ostalo. Javlja Neva Funčić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.