Hrvatski radio

Radio Rijeka

Komadina protiv monetizacije i većih ovlasti gradova

14.10.2014.

14:22

Autor: Saša Vuksan

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Najavljena izmjena Zakona o regionalnoj i lokalnoj samoupravi kojom bi Split, Osijek i Rijeka dobili ovlasti Zagreba, a tri županije ostale bez velikog dijela sredstava, pa bi i bez pristanka skupštine morale predati 16 posto poreza na dohodak, nije reforma već urušavanje sustava osobito važnog za rad školstva i zdravstva. Rekao je to danas župan primorsko-goranski Zlatko Komadina.

Nisam za monetizaciju autocesta, izjavio je danas prvi ministar prometa u Milanovićevoj vladi, Zlatko Komadina. Uz tvrdnju da se tu ne radi o cestovnom već financijskom pitanju krpanja proračuna, pitao je tko uopće zna pravu financijsku vrijednost autocesta.

U sustav se može unijeti toliko promjena koliko ih sustav može izdržati, inače se urušava. Hrvatskoj treba nekoliko većih regija, a ovo nije ta cjelovita reforma.

Samo tri od 20 županija ostaju bez velikog novca, rekao je Zlatko Komadina i nazvao to lošom promjenom u krivo vrijeme. Njemu sve to više liči na financijsku sanaciju proračuna triju gradova, a županijski proračun može biti mani i više od 100 milijuna kuna: Naravno da ćemo napisati proračun za iduću godinu, ali što ćemo napisati, danas ja to vama ne mogu reći. U ovom mjesecu se pišu proračuni, a ne mijenjaju se zakoni.

Lovački trofeji što ih je Damir Vrhovnik darivao Primorsko-goranskoj županiji ostaju izloženi u obnovljenom Kaštelu Zrinski u Brodu na Kupi dok se ne pronađe drugi pogodan prostor. Župan se čudi što je donacija, koju je županijska Skupština jednoglasno prihvatila prije dvije godine, postala problem sada kada bi stručnu skrb o njoj trebao preuzeti Prirodoslovni muzej. Razumije da trofeji i slike ubijanja divljači mogu izazvati negodovanje, ali mu nisu jasni prigovori zbog neautohtonih izložaka iz Amerike i Afrike.

Namjena sredstava iz poreza na dohodak nije unaprijed određena, pa bi ona ovisila o odlukama gradova, a ovo je jako loš način kompenzacije gradovima za milijune koje će izgubiti rasterećenjem dohotka građana, zaključio je primorsko-goranski župan.

U europskoj uniji nema ovakvih primjera, samo glavni gradovi uživaju poseban status, zaključio je Komadina uz ogradu da sve govori na temelju informacija iz medija jer na predsjedništvu SDP-a ovakve izmjene nisu bile tema, barem kada je on bio prisutan.

Izvještaj s konferencije za novinare Zlatka Komadine o reformi Zakona o regionalnoj i lokalnoj samoupravi pripremio je Saša Vuksan, a poslušajte i županove izjave o monetizaciji autocesta, te o Vrhovnikovim lovačkim trofejima: 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.