Hrvatski radio

Radio Rijeka

Komarci i virus Zapadnog Nila - što nam slijedi?

26.04.2014.

15:53

Autor: Tajana Petrović Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

S toplijim danima stižu komarci, a s njima i virusi. U Europi već duže vrijeme poznat virus Zapadnog Nila, u prošle je dvije godine zabilježen i u Hrvatskoj. U našoj županiji ga nije bilo, a uništavanjem potencijalnih legla komaraca povećavamo šanse da tako i ostane.

Virus Zapadnog Nila u prošle je dvije godine stigao u istočne i sjeverozapadne dijelove Hrvatske. Srećom, nije bilo težih slučajeva zaraze, za razliku od Srbije, gdje je prošlog ljeta izbila epidemija koja je odnijela i ljudske živote.

U Primorsko-goranskoj županiji do sada nije zabilježen niti jedan slučaj zaraze tim virusom, ali moramo pripaziti da komarcima ostavimo što manje uvjeta za njihovo razmnožavanje. To u praksi znači da se valja riješiti vode, primjerice u kantama u kojima se skuplja kišnica (mora ih se barem čvrsto pokriti, ako su pune vode), ukloniti vodu koja procuri u podloške nakon zalijevanja cvijeća u vazama, klorirati vodu u bazenima, ili pak bazene i jezera tretirati larvicidnim sredstvima koja uništavaju podmladak komaraca – ali to moraju napraviti ovlašteni izvođači.

Naime, virus najčešće donose ptice selice od kojih se zaraze naši "domaći" komarci koji onda virus prenose na životinje i ljude. Njegovu širenju pridonose klimatske promjene, kao i putovanja i migracije ljudi, ali ne prenosi se socijalnim kontaktom sa zaraženom osobom.

Virus u većini slučajeva izaziva relativno blage simptome nalik gripi, poput vrućice, glavobolje, bolova u mišićima, mučnine i povraćanja koji mogu potrajati od 5 do 15 dana, a mnogi to "prohodaju" kao blagu virozu ili čak uopće ne primijete da su bolesni. 

Međutim, otprilike jedna na stotinu osoba zaraženih tim virusom razvije ozbiljnu kliničku sliku s neurološkim poteškoćama – uz jaku vrućicu javlja se ukočeni vrat, tremor, dezorijentacija, konvulzije, slabljenje mišića, a prijeti i mogućnost paralize. Teži slučajevi groznice Zapadnog Nila zahtijevaju bolničko liječenje, mogu dovesti do trajnih oštećenja, a vrlo mali broj slučajeva završava smrću. 

Budući da je riječ o virusnoj bolesti, specifičnog lijeka nema, pa je prevencija najbolji način borbe protiv ove bolesti – a sve počinje osobnom zaštitom od komaraca. O tome smo razgovarali s epidemiologom dr. Dobricom Rončevićem uoči njegova predavanja o virusu Zapadnog Nila u riječkom Prirodoslovnom muzeju:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.