Hrvatski radio

Radio Rijeka

Komunalnim redarima trebaju odijela Supermana

04.02.2014.

14:13

Autor: Lea Domijan Fišter

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Godišnja su izvješća na kolegiju gradonačelnika Vojka Obersnela podnijeli ravnatelji direkcija za komunalno i prometno redarstvo. Zajedničko im je da imaju premalo zaposlenih u odnosu na količinu posla, a od prošle godine komunalni redari imaju ga još više.

Zadatak komunalnog redarstva je kontrola provedbi odluka o komunalnom redu. Prošle godine u Rijeci bilježe nešto manje od pet tisuća prekršaja, uglavnom zbog odlaganja automobilskih olupina, nelegalnog odlaganja otpada ili prodaje robe na za to nepredviđenim mjestima. No u slučajevima kada se prekršitelji odbijaju legitimirati, redarima može pomoći samo policija.

Od prošle godine cijelim nizom zakona opseg poslova komunalnih redara je povećan, pa moraju kontrolirati korištenje gradskih poslovnih i stambenih prostora te sudjelovati u deložacijama, kontrolirati i nadzirati buku, njihov je nadzor nad uvjetima i držanjem kućnih ljubimaca te kontrola razmnožavanja životinja, postupanje s nađenim životinjama, ali i taksi prijevoz.

Moraju biti i inspektori cestovnog prometa na nerazvrstanim cestama, svojevrsni građevinski inspektori kod uklanjanja ruševina ili nelegalnih zahvata u prostoru, moraju kontrolirati zabranu ili rokove izvođenja radova, u prvom redu prekopa. Novi prijedlog Zakona o morskim lukama čak predviđa i to da komunalni redari kontroliraju koncesionare na pomorskom dobru!

Komunalna redarstva manjih gradova i općina obično imaju jedno ili dvoje zaposlenih, u njihovu je nadležnost prebačen niz novih zadataka, ali ne i novac za dodatno zapošljavanje. Sve što se očekuje od komunalnih redarstava, kaže riječki graonačelnik Vojko Obersnel, moći će se provesti jedino povećanjem broja komunalnih redara, drukčijom sistematizacijom te zapošljavanjem ljudi s višom i visokom stručnom spremom.

Gradonačelnik je cinično komentirao opseg posla komunalnih redara - nove uniforme trebale bi im biti kostimi Supermana:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.