Hrvatski radio

Radio Rijeka

''Kornati'' - novi Jadrolinijin trajekt

17.06.2014.

16:03

Autor: Damir Pijaca / Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U redovan putnički promet je danas u riječkoj luci svečano uključen novoizgrađeni Jadrolinijin trajekt ''Kornati''. Za razgledavanje će biti otvoren od 17:30 do 20 sati, a privezan je na putničkom terminalu. U redoviti putnički promet zaplovit će sutra na liniji Valbiska-Merag, povezujući otoke Krk i Cres.

Kornati je prvi u seriji od četiri ista trajekta naručena u brodogradilištu Uljanik. Namijenjen je prijevozu putnika i vozila na lokalnim trajektnim linijama. Brod je dugačak 100 metara, pogonit će ga četiri motora po 450 kilovata i razvijat će brzinu od 12,5 čvorova. Može prevoziti 616 putnika i 145 osobnih vozila. U klimatiziranom salonu ima mjesta za 322 putnika, a vozila će se ukrcavati i iskrcavati hidrauličnim rampama. 

Uz ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Sinišu Hajdaša Dončića, na svečanosti krštenja trajekta Kornati bila je i njegova kuma Janica Kostelić. Četirima novim Jadrolinijinim trajekta imena su dali građani putem ankete koja je protekle zime bila postavljena na internetskim stranicama riječke brodarske kompanije. Ostala tri broda zovu se KrkBrač i Mljet. Poslušajte što kažu ministar Hajdaš Dončić i kuma Janica Kostelić: 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.