Hrvatski radio

Radio Rijeka

Krv je lijek koji se ne može proizvesti

12.12.2014.

13:50

Autor: Biserka Belić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Međunarodni simpozij "Više od krvi" okupio je u Rijeci liječnike, drivatelje krvi i aktiviste Crvenoga križa kako bi unaprijedili i poboljšali sve karike u transfuzijskom lancu - od vene darivatelja do vene primatelja.

Dani riječkoga Medicinskog fakulteta, što su počeli u ponedjeljak, danas završavaju tradicionalnom akcijom darivanja krvi "Kapi života". Uz studente, krv je jutros dao i gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel koji na taj način svake godine podržava akciju. 

  Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Na Filozofskom fakultetu u Rijeci razgovara se, među ostalim, o osiguranju dovoljnih količina krvnih pripravaka, darivanju krvi, primjeni krvnih pripravaka u liječenju onkoloških bolesnika te o specifičnosti transfuzijskoga liječenja djece. Istaknuto je kako su krvni pripravci nacionalno blago i da se u Hrvatskoj prikupi oko 160 tisuća doza krvi godišnje.

15 posto dobrovoljnih darivatelja su žene, 85 posto muškarci, a 11 posto osobe koje prvi put daruju krv, čulo se na prvom skupu ovakve dimenzije u Rijeci. Nazivom "Više od krvi" pokazujemo da želimo napraviti iskorak, unaprijediti darivanje krvi, objašnjava predsjednik Savjeta darivatelja krvi riječkoga Crvenog križa Ivo Vidotto, jer u našim bolnicama ne smije nedostajati niti jedne krvne grupe.

Na simpozij su došli i gosti iz Italije, Slovenije i Srbije te je ovo dobra prilika da se hrvatski sustavi darivanja krvi i transfuzijske medicine usporede s drugima. Predstojnica Kliničkoga zavoda za transfuzijsku medicinu KBC-a Rijeka Sanja Balen kaže da riječka služba funkcionira dobro, izuzev povremenih ljetnih nestašica krvi, kada ljudi odu na godišnje odmore, a poveća se broj turista. No i takve situacije brzo se rješavaju u suradnji s Crvenim križem.

Sve ostale grane medicine bile bi nezamislive bez transfuziologije jer, kaže doktorica Balen, krv je lijek što se još uvijek ne može proizvesti. Mogu ga osigurati samo darivatelji koji tako svojom humanošću spašavaju mnoge ljudske živote. Javlja Biserka Belić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.